sidolux_poradnik_czym_wyczyscic_kuchenke_i_okap_ze_stali_nierdzewnej_3.jpg

Czym wyczyścić kuchenkę oraz okap ze stali nierdzewnej?


Stal nierdzewna to materiał często wykorzystywany do produkcji wyposażenia, sprzętów i akcesoriów stosowanych w kuchni. Wykonywane z niej są nie tylko garnki i różnego rodzaju naczynia, ale także większe urządzenia, m.in. kuchenki i okapy. Podczas codziennego użytkowania sprzęt się brudzi i jest narażony na działanie różnego rodzaju gorących substancji, takich jak tłuszcze czy kwasy. Jak czyścić kuchenkę oraz okap ze stali nierdzewnej? Co więcej… Co robić, gdy stal nierdzewna zardzewieje?

Czyszczenie sprzętów ze stali nierdzewnej z rdzy

Sprzęty ze stali nierdzewnej są wyjątkowo trwałe, odporne na przebarwienia, rdzę i wysokie temperatury. Takie parametry zyskują dzięki zawartości co najmniej 11% chromu. W skład stopu mogą też wchodzić nikiel, mangan czy azot. Jednak posiadacze sprzętów kuchennych ze stali nierdzewnej muszą wiedzieć, że stal nierdzewna może rdzewieć.

Jej nazwa oznacza, że – owszem – jest odporna na korozję bardziej niż wiele innych materiałów, ale pewne czynniki sprawiają, że na okapie czy kuchence ze stali nierdzewnej w końcu może pojawić się rdza. Jeżeli tak się stanie, wina może leżeć po stronie producenta, który nie zachował najwyższych standardów wyrobu sprzętu. Jeśli taka stal miała styczność ze zwykłą węglową stalą bądź padły na nią opiłki z materiałów szlifowanych obok, to z czasem może rdzewieć.

Poza tym trzeba wiedzieć, że stal nierdzewna to materiał, który wchodzi w reakcje z różnymi substancjami. Wobec tego warstwa ochronna może zostać rozbita. Niedostateczna pielęgnacja okapu czy kuchenki ze stali nierdzewnej może sprzyjać powstawaniu przebarwień, szczególnie w połączeniu z chlorkami obecnymi w soli kuchennej, żywności czy różnych środkach czystości. Stosowanie wełny stalowej czy drucianych szczotek również z czasem sprawi, że stal ulegnie zniszczeniu.

Zacieki na kuchence ze stali nierdzewnej – środek do czyszczenia

Najważniejszą zasadą dbania o kuchenkę ze stali nierdzewnej jest zapobieganie powstawaniu trudnych do usunięcia zabrudzeń. Warto pamiętać o tym, by czyścić sprzęt regularnie, po każdym gotowaniu. Do przetarcia delikatnych zabrudzeń wystarczą woda i szmatka z mikrofibry bądź myjka do naczyń (jej delikatniejsza strona). W przypadku tłustych plam, zabrudzeń, które zdążyły już zaschnąć, oraz zacieków na kuchence sprawdzi się SIDOLUX professional mleczko czyszczące – lemon.

To silnie skoncentrowany środek, który, dzięki zawartości sody, radzi sobie z naprawdę intensywnymi zanieczyszczeniami na powierzchniach chromowanych, ale również emaliowanych. Co więcej, jeżeli na kuchence ze stali nierdzewnej pojawiła się rdza, produkt także okaże się skuteczny.

Czym wyczyścić okap ze stali nierdzewnej?

Tłuszcz znajdujący się na kuchence od razu rzuca się w oczy. Na okapie jest z reguły mniej widoczny. Jest to urządzenie, pod które zagląda się rzadko, ale gdy już sprawdzi się jego stan, często okazuje się, że obudowa wygląda fatalnie. Wynika to zwykle z nieregularnego czyszczenia.

Podczas pielęgnacji okapów ze stali nierdzewnej również należy zrezygnować z szorowania tłustego osadu tzw. druciakiem. W takiej sytuacji także warto wykorzystać mleczko czyszczące SIDOLUX. To produkt przeznaczony do czyszczenia sprzętów ze stali nierdzewnej. Nie odbarwia, nie rysuje, nie matowi powierzchni i pozostawia na nich delikatny połysk. Ponadto po jego zastosowaniu pozostaje nie tylko porządek, ale też świeży, cytrynowy zapach.

Wybierając sprzęt ze stali nierdzewnej, warto zadbać o to, by była to stal nierdzewna z serii 300. Znajduje się w niej oczywiście chrom, jak w stali z serii 400, ale stop w jej przypadku zawiera również nikiel. Dzięki temu materiał charakteryzuje się lepszą wytrzymałością i odpornością na korozję. Niemniej trzeba pamiętać, że stal wchodzi w reakcję z różnymi substancjami, a kuchnia – szczególnie okolice kuchenki – to miejsce, w którym codziennie używa się rozmaitych produktów spożywczych i środków chemicznych. Jeśli zabrudzenia nie są regularnie usuwane, mogą pojawić się rdza czy odbarwienia. Co więcej, dotyczy to nie tylko wyposażenia kuchennego ze stali nierdzewnej, ale również kuchennych blatów czy podłóg.

sidolux_poradnik_czym_wyczyscic_kuchenke_i_okap_ze_stali_nierdzewnej_2.jpg